פרופסור שמעון בניטה מבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים פיתח תחליבים בעלי מטען חיובי לטיפול במחלות
עיניים. חברת Novagali Pharma וקבוצת המחקר של פרופסור שמעון בניטה הוכיחו שתחליבים אלה מקנים יתרון מובהק על פני תכשירים קיימים לרבות תחליבים בלא מטען ותחליבים בעלי מטען שלילי.
הפיתוח והמחקר המבוצעים בחברת Novagali ובבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים הם בעלי פוטנציאל עצום בתחום מתן התרופות לעין. התחליבים שפותחו מורכבים מטיפות שומניות שבהן מומסת התרופה, ממולקולות הבונות את קרומי התא (פוספוליפידים) בפני שטח הטיפות ומחומר (אולאילאמין) המקנה מטען חיובי לטיפות (ראו איור 1). המטען החשמלי החיובי מזרז את חדירוּתן של התרופות המומסות בטיפות השמן דרך קרום התא הטעון שלילית.
חברת ההזנק Novagali Pharma להובלת תרופות ולביוטכנולוגיה הוקמה בשנת 2000 בפריז בידי פרופ' שמעון בניטה וחברת יישום למו''פ של האוניברסיטה העברית.
CATIONORM®, אחד המוצרים החדשים של חברת Novagali, השלים ניסוי קליני בשלב II לטיפול בעין יבשה בדרגה נמוכה ובינונית. ניסוי קליני בשלב IIa בתחליב חיובי המכיל את התרופה ציקלוספורין לטיפול בדרגה חמורה של עין יבשה (sjogren syndrome) החל בימים אלו בצרפת.
הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה זו למתן תרופות מסיסות שמן לחלק האחורי של העין נמצא כרגע במחקר. החוקרים מנסים לשפר את נוסחאות התחליבים כדי להביא לחלק האחורי של העין כמויות מספיקות של תרופות שונות לטיפול במצבים פתולוגיים קשים – בעיקר ברשתית – אשר אין להם כיום טיפול.
היכולת להעביר תרופות לחלק האחורי של העין ביעילות ובלא הזרקה מהווה עבורNovagali יתרון והזדמנות לכבוש שווקים חדשים של מוצרים למתן תרופות למחלות עיניים.
כתבות נוספות: