תקרת הקפלה הסיסטינית היתה מפעל אדיר שהושלם בתום ארבע שנות עמל מפרך של מיכאלאנג'לו. הספר החדש, שנכתב על ידי הרב בנימין בלך ואשר הפך לרב-מכר בארה"ב, טוען כי יצירת הענק היוותה "גשר" בין הכנסיה ליהדות, וכללה סמלים יהודיים וביקורת קשה על האפיפיור.
בלך, מרצה לתלמוד באוניברסיטת ישיבה בניו יורק, סיפר לעיתון הבריטי "טלגרף" כי במהלך מחקר שערך עם מדריך בוותיקן איתר כמה כתובות הדומות לאותיות בעברית. למשל, טוען בלך, דמויותיהם של דוד וגוליית המופיעות בציורים יוצרות את האות גימ"ל, המסמלת כוח וגבורה בקבלה.
"ניתן להבחין ברבדים רבים של משמעות הנובעים מהמסורת היהודית", אמר רוי דולינר, המדריך בוותיקן שהשתתף בכתיבת הספר. הרב בלך הוסיף כי ניתן לראות אלמנטים יהודיים מובהקים בתשע סצינות המתוארות על התקרה המרהיבה.
"סינדרום דן בראון מכה שנית"
המחברים טוענים כי הקפלה הסיסטנית נבנתה באותן המידות של בית המקדש בירושלים. לדבריהם, יצירתו של האמן האיטלקי היא למעשה "מסר מיסטי אבוד המטיף לאהבה אוניברסלית", שנועד עבורנו כדי שנפענח אותו. השניים סבורים כי מיכאלאנג'לו למד על רזי היהדות בעת לימודיו בחצר של בית מדיצ'י, ששימשה כאקדמיה לאמנות במאה ה-15.
טענה נוספת המופיעה בספר היא שמיכאל אנג'לו ניצל את ההזדמנות כדי "לעקוץ" את האפיפיור דאז, יוליוס השני, שהזמין ממנו את ציורי הקיר העצומים.
בלך סבור כי הוא סלד מנגע השחיתות שפשה בכל מוסדות הכנסייה, ולכן עיצב את דמותו של הנביא זכריה עם דמיון מסוים לאפיפיור. "מאחורי (זכריה) ניתן לראות מלאך אחד שעושה תנועה מגונה", הוסיף בלך.
מבקרי הספר טוענים כי מיכאלאנג'לו לא הותיר אחריו אף עדות שעשויה לרמוז על צופן סודי בתקרת הכנסייה. ההיסטוריון האיטלקי מרקו בוסג'לי אמר כי הגילוי של מסרים "אנטי-קתוליים ואנטי-נוצריים" על תקרת הכנסייה "מעידה על כך שסינדרום דן בראון מכה שנית". בדבריו התייחס בוסג'לי בזלזול לרב-המכר "צופן דה-וינצ'י", שספג ביקורת קשה מצד היסטוריונים.